Her Majesty’s Otus

Her Majesty’s Otus de bekendste onderzeeboot van Rügen

Een museum dat is gevestigd in een oude onderzeeboot uit 1963, dat vind je niet overal. Maar wel op het eiland Rügen, want daar ligt de van oorsprong Engelse onderzeeboot Her Majesty’s Otus. De Otus werd gebouwd in een serie van 27 identieke onderzeeboten in de periode 1959 – 1967. Ze kregen de bijnaam Silent Hunter (Stille Jager) vanwege hun fluisterstille motoren.  Ook konden deze onderzeeërs duiken tot grote diepte, omdat de wanden van de drukcabines van extra dik staal waren gemaakt. De Otus kon daardoor tot maar liefst 300 meter diep duiken. Hij werd onder andere ingezet tijdens de Falklandoorlog die Engeland met Argentinië uitvocht in 1982. Na 28 jaar trouwe dienst werd de Otus uit de vaart genomen.

De onderzeeër werd een museum

Nadat de Otus uit actieve dienst was genomen verhuisde de boot naar Sassnitz op Rügen om daar dienst te gaan doen als drijvend museum. De boot werd in korte tijd omgebouwd tot een museum waar de bezoekers een goed beeld krijgen van het leven aan boord van een onderzeeboot in de jaren 60, 70 en 80 van de 20e eeuw. Aan de hand van presentaties en foto’s kun je zien en ervaren hoe het er in die tijd aan toeging op een onderzeeboot. De ruimte is beperkt, de levensomstandigheden primitief. Je moest dan ook stevig in je schoenen staan om het leven aan boord van een onderzeeboot aan te kunnen. Dit wordt duidelijk gemaakt aan de hand van verschillende presentaties aan boord van de Otus. Een blik in de machinekamer behoort ook tot de rondleiding, waar je door één van de nog werkende periscopen een blik kunt werpen op de haven van Rügen.

De Otus kun je het hele jaar bezoeken

In 2004 bezochten drie voormalige bemanningsleden van de Otus het museumschip. “Het ruim ruikt nog net als vroeger” was hun constatering. Voor iedereen is de HM Otus het gehele jaar dagelijks vanaf 10.00 uur te bezoeken. Tijdens het hoogseizoen tot 19.00 uur, in het voor- en naseizoen tot 18.00 en in de winter tot 16.00 uur.