Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rugenlan/domains/rugen.be/public_html/wp-content/plugins/chimpy/chimpy.php on line 133
/bezienswaardigheden/herthasee.html Herthasee Rugen

Herthasee Rugen


Notice: get_currentuserinfo is verouderd sinds versie4.5.0! Gebruik in plaats daarvan wp_get_current_user(). in /home/rugenlan/domains/rugen.be/public_html/wp-includes/functions.php on line 3893

Het Hertha meer is een gelegen op het eiland Rügen in het Jasmund Nationaal park midden op het eiland. Het meer is 170 meter lang en 140 meter breed. Op de diepste plaatsen is het Hertha meer 11 meter diep. Op de dijk rond het meer is Hertha Castle, een fort van 17 meter hoog. Dit fort werd gebouwd en bewoond in de periode tussen de achtste en de twaalfde eeuw na Christus.

Herthasee eigenlijk draagt het meer een onjuiste naam

Wikipedia

Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat het meer eigenlijk vernoemd had moeten worden naar de godin Nerthus en niet naar Hertha. Er heeft een aantal eeuwen geleden een verschrijving van de naam plaatsgevonden die niet meer is hersteld. Er zijn stemmen op gegaan om het meer alsnog om te dopen in Nertussee, maar verzoeken daartoe, ook vanuit Denemarken, zijn tot nu toe steeds afgewezen.

Het verhaal rond de godin Hertha inspireert nog steeds

Tot op de dag van vandaag leeft de Hertha legende voort. De schoolkinderen uit Sassnitz verdienen in de zomervakantie een zakcentje bij door de legende van Hertha na te spelen voor de toeristen die Rügen bezoeken. Maar ook andere plaatsen op het eiland Rügen claimen dat zij de locatie herbergen waar het verhaal rond de godin Hertha zich ooit heeft afgespeeld. Dit leidt dus soms tot onderlinge rivaliteit. Je kunt het verhaal over de legende van Hertha, of Nerthus, wat dus feitelijk de juiste naam is, vinden in diverse publicaties. De godin Hertha bezocht het eiland met haar gevolg, maar toen zij een bad nam in het meer dat later het Hertha meer zou gaan heten, werden haar helpers door het water verzwolgen. De godin zelf overleefde wel.