Krijtrotsen Rügen

De Krijtrotsen bij Rugen, vlakbij het dorp Sassnitz en in het Jasmund National Park behoort tot één van de vijf locaties in Europa waar krijtrotsen te vinden zijn.

De door het krijt witte opgelichte rotsen op het schiereiland Jasmund is een van kenmerken van Rugen. Vanaf zeeniveau tot 20 tot 100 meter boven zeeniveau rijzen de witte krijtrotsen omhoog.  Het contrast is uniek want het blauwe water en de groene beukenbossen zorgen voor een zeer mooie setting.
De totale krijtrots kust is ongeveer 15km lang en is vanaf het water het beste te bekijken, het is ook mogelijk om per voet onder de rotsen en over de stenen / strands een blik te werpen om de imense krijtrotsen. Deze wandeling gaat vanaf Sassnitz naar de StubbenKammer, de wandeling gaat langs de rand van de krijtrotsen. De wandeling is af te raden wanneer het regent, omdat het modder, klei en de combinatie met de kalkstenen voor glibberige situaties kan leiden.
Rugen KrijtrotsHet hoogtepunt van de krijtrotsen is de Königsstuhl, dit is het hoogste punt aan de kustlijn, 118 meter en is vanaf zee erg goed te bekijken.

De krijtrotsen zijn constant onderworpen aan hevige erosie, tijdens iedere regenbui vallen er rotsen naar beneden en tijdens iedere grote storm op zee verdwijnt er weer een stuk kust.

De erosie lijkt de afgelopen jaren intenser te zijn geworden en dat is goed te merken aan de zeer grote hoeveelheid fossielen die gevonden worden aan de voet van de diverse rotsen.

Voor meer informatie over het nationale park leest u deze pagina.

De krijtrotsen zijn altijd al geliefde objecten voor kunstenaars. Caspar David Friedrich schilderde erg graag de krijtrotsen, kopieen van zijn schilderijen zijn overal te vinden