Rasender Roland

De rasender Rolland is een schitterende stoomtrein op Rugen welke het gehele jaar te bezoeken is, ook is het mogelijk om er mee te rijden op het traject Putbus – Gohren. De trein uit 1895 gaat met een snelheid van ongeveer 30 km per uur over het traject, tijdens de reis is het uitzicht leuk om te fotograferen!

Een kaartje voor een 1 rit, kost 2 euro, de prijzen wisselen per seizoen, actuele prijzen staan bij het loket.

Rasender op de kaart

Hieronder staat de exacte locatie van de Rasender Roland op de kaart!

Razender Roland

De Razende Roland is de algemeen bekende bijnaam van de stoomtreinbaan van Rügen, de Rügensche Bäderbahn. De stoomtrein rijdt via Binz naar Göhren. Het is een smalspoorbaan die uitsluitend wordt bereden met door stoom aangedreven smalspoortreinen. Tijdens het hoogseizoen rijdt de trein na Göhren verder naar Lauterbach Mole. Deze treindienst bestaat al sinds 1899, tegenwoordig heeft het spoor uitsluitend nog een toeristische functie om de bekende badplaatsen van Rügen met elkaar te verbinden. De reis met de trein is op zich al een belevenis. De trein gaat niet harder dan 30 kilometer per uur, waarmee hij zijn bijnaam niet echt eer aan doet. Maar de nostalgie voert hoogtij en dat is wat veel toeristen uit binnen- en buitenland erg aanspreekt.

De geschiedenis van de Razende Roland

De spoorbaan wird aangelegd tussen 1895 en 1899. Al aan het begin van de 20e eeuw was de lijn feitelijk al achterhaald. Desondanks bleef de lijn bestaan en overleefde twee Wereldoorlogen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wird Rügen gebombardeerd en ook het spoor wird getroffen. In de jaren negentig van de vorige eeuw wird het spoor tussen Putbus en Göhren geprivatiseerd en is sindsdien in handen van de Rügensche Kleinbahn.

De dienstregeling

Omdat de trein voornamelijk toeristen bedient, is er in de zomer een uitgebreide dienstregeling en rijdt de trein ieder uur. In het voor- en naseizoen en in de wintermaanden is de frequentie lager en rijdt de trein om de twee uur. Alleen tijdens de zomerperiode rijdt de trein ook naar Lauterbach Mole. Daarbuiten gaat de trein niet verder dan Göhren. De dienstregeling is uitgebreid, in de zomer kun je tot laat in de avond gebruik maken van de trein. Je kunt een kaartje kopen voor de trein op de stations van Putbus, Binz, Göhren en Lauterbach Mole. Tijdens het hoogseizoen zijn ook de loketten op de kleinere tussenstations geopend. Een kaartje kun je ook in de trein bij de conducteur kopen.