Seebad Prora / KDF Prora

In de begin jaren 30 is er vanuit de toenmalige regering het startsein gegeven voor de bouw van een groot complex ten behoeve van de recreatie van de Duitse soldaten welke aan het front zaten. Het speciale recreatie hotel moest onderdak bieden aan 20.000 recreatiegangers uit de arbeidersklasse, om zo te kunnen ontspannen en te relaxen. Hiernaast moest het incidenteel gebruikt kunnen worden als hospitaal.

Voor de bouw van het complex is een ontwerp wedstrijd uitgeschreven en zijn er diverse ontwerpen voorgesteld, Adolf Hitler had al enkele voorkeur architecten en uiteindelijk is er gekozen voor het ontwerp van Clemens Klotz.

Op 2 mei 1936 begon het Duitse Arbeits Front (DAF) aan het Kraft durch Freude (Kracht door Vreugde) complex. KDF is was een onderdeel van de overheid instantie DAF

KDF, was een reisorganisatie van de duitse overheid die het mogelijk maakte voor de arbeidsklasse betaalbare reizen te boeken naar diverse bestemmingen in Duitsland. Wanneer er een goed werkt werd geleverd werd men beloont met een reis. Het was mogelijk bij KDF uitjes te boeken naar concerten, opera’s en diverse dagtochten. In een later stadia werd er zelf voor KDF een cruiseschip gebouwd (willem gustloff).

kdf prora op rugenDe architect Klotz maakte een plan voor een complex voor meer dan 20.000 man, iedere gast zou hetzelfde behandelt worden en zo had iedere kamer zeezicht. Het complex zou bestaan uit 4 enorme gebouwen van ongeveer 500 meter per gebouw. Totaal zouden er 10.000 tweepersoons kamers zijn. Naast de voorzieningen zou er tussen ieder gebouw een pier verschijnen met restaurants, 2 golfslagbaden, theater, bioscoop en een feestzaal voor meer dan 25.000 bezoekers.

De 10.000 kamers in het complex waren allemaal even groot, de afmetingen van een enkele kamer was 5 bij 2,5 meter. Iedere kamer beschikte over bedden, een zithoek en een wastafel. De douches en toiletten bevonden zich bij de vleugels, hier waren ook de trappen.

Bij de bouw van het inmense complex waren alle grote duitse bedrijven bij betrokken. De doelstellingen van de DAF en KDF waren eenvoudig, het complex zou in 1940 klaar zijn voor gebruik.

Foto’s Prora (tekst gaat verder onder de foto’s)

Na het begin van de tweede wereldoorlog in 1939, is de bouw van het complex stilgelegd. Op dat moment waren er 8 blokken, 1 theater en de kade in ruwbouw af. Na het begin van de oorlog is er verder gebouwd door gevangen, deze hebben diverse gebouwen verder afgebouwd.

Het inmense complex is tegen de 4,5 kilometer lang en vanaf het water zijn de daken van de gebouwen goed te zien, vanaf hier krijg je een goed beeld van hoe groot het complex was en is geweest. Hiernaast is het erg interessant om de diverse luchtfoto’s te bekijken van het gebouw, deze geven ook een goede indruk!

Na de oorlog heeft het Rode Leger intrek genomen in het pand en werd het gebruikt als kazerne, er is in deze tijd nog geprobeerd het gebouw te slopen. Echter was er zoveel springstof voor nodig dat deze werkzaamheden uiteindelijk gestaakt zijn.

Het is erg interessant om te weten dat Prora nooit is gebruikt voor het doel waarvoor het gebouwd is, hiernaast is het budget voor dit complex nooit bekend gemaakt, er was eerst sprake van 35 miljoen duitse d-mark, waarschijnlijk heeft het rondom de 200 miljoen duitse d mark gekost. De exacte kosten zijn nooit bekend gemaakt.

PRORA NU

Momenteel is het nog steeds onduidelijk wat er gaat gebeuren met het Prora complex, er zijn diverse plannen voor bedacht welke wachten op goedkeuring. Het gaat hier om hotels, scholen, musea en discotheken. Tot op heden is de toekomst nog niet geheel duidelijk.

Het is mogelijk langs de diverse gebouwen te lopen wat zeker de moeite waard is. Hiernaast zijn er 2 musea gevestigd in en rondom het pand. Tevens is het ook mogelijk om met een gids langs de gebouwen te lopen, de gids geeft veel ins en outs over de gebouwen.