Het Wittow strand op Rügen

Het schiereiland, in het Duits Halbinsel, Wittow ligt in het noordoosten van het eiland Rügen. Het wordt omringd door de Baltische Zee. Je kunt het eiland over land alleen bereiken via het schiereiland Jasmund. Verder is er een veerdienst naar Wittow. Het strand van Wittow is het langste van Rügen, met een lengte van 8 kilometer. Het strand is niet heel breed, op de breedste plaatsen is het strand zo’n anderhalve kilometer breed. Omdat het vooral privé bezit is, is het strand van Wittow niet druk. Je kunt er wel wandelingen maken op de niet private paden.

Wittow strand Grotendeels privé bezit

rugen0894-2Wittow is voor het grootste deel in privé eigendom en mag dus niet zomaar worden betreden. Een deel van het schiereiland ligt in het Nationaal Park Vorpommensche Boddenlandschaft. Het nationaal park is wel vrij toegankelijk voor toeristen. Veel mensen die Rügen bezoeken brengen een dagtrip aan het schiereiland Wittow vanwege de mooie natuur in deze omgeving. Het noordelijkste punt van Wittow is de Gellort, op ongeveer een kilometer noordwestelijk van Kaap Arkona. Aan de voet van de Gellort bevindt zich de Siebenschneidenstein, de op vier na grootste zwerfkei op Rügen. Het landschap op Wittow wordt vooral gekenmerkt door de steile kliffen in het noorden en het lager gelegen Boddenlandschap in het zuiden. Omdat Wittow vrijwel overal aan de wind wordt blootgesteld staat het schiereiland ook bekend als Windland.

De bekendste plaatsen op Wittow

Op het schiereiland Wittow vind je de gemeenten Breege, Putgarten, Dranske, Wiek en Altenkirchen. Voorheen behoorden deze dorpen tot de gemeente Wittow. Tegenwoordig heet de gemeente waar de plaatsen onder vallen Noord Rügen. Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan Wittow zeker aan te raden. Het klimaat is niet overdreven warm, de gemiddelde jaartemperatuur op Wittow bedraagt iets minder dan 8 graden en er valt gemiddeld per jaar ruim 500 mm neerslag.